Még közismertebb az a jelenség, ami Lőrinchez és legnépszerűbb nyári gyümölcsünk minőségromlásához köthető. A görögdinnye talán az egyik legkevésbé megosztó élelmiszerünk, melynek minősége szeptemberben már közel sem olyan jó, mint júliusban vagy augusztusban, és a néphit szerint a közismert, és karakteres tevékenységgel párosuló fordulópont Lőrinc napján van!

Lőrinchez kötődik viszont egy meteorológiai népi megfigyelés is: ha ekkor süt a Nap, az évszak többi része is derűs lesz.

Merész dolog ilyen hosszú távra előre jelezni, de lássuk, mennyire volt alapos a megfigyelés!

Ábránkon az elmúlt 30 év napsütéses óráinak átlaga látható, különvéve azokat az éveket, amikor napos volt szeptember 5-e és amikor nem. Amikor a napsütéses órák száma meghaladja az aznap lehetséges 70%-át, látszik, hogy valóban naposabb időszak következik ahhoz képest, mint amikor Lőrinc napján borult az ég – ám mindez csak szeptemberben jellemző. Az évszak többi hónapjára már nincs hatással a lőrinci napsütés. A megfigyelés tehát részben helytálló.

Ám jó tudni erről, vagyis hogy a nyár elmúltával van egy nap, amit érdemes figyelni: vajon a szeretett napsütés kitart-e még egy darabig, azaz megörvendeztetnek-e minket az érett korú hölgyek még egy hónap nyáriasnak mondható időjárással?…